Όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες! Ποιος ξέρει γιατί, αλλά μόλις άρχισα να σκέφτομαι το πόσο οι μικρές, ενοχλητικές, σχεδιαστικές αστοχίες μπορούν να κάνουν τη κουζίνα να δείχνει και να είναι απαίσια και που αν αγνοηθούν, μπορούν  να προκαλέσουν  «πόνο» και δυσφορία. Εντάξει,  δεν πρόκειται για «άκρως απόρρητα» μυστικά, αυτό  μπορεί να είναι λίγο υπερβολικό σαν χαρακτηρισμός… αλλά όχι από πολύ!
Αποφάσισα να προδώσω αυτά τα μυστικά για το σχεδιασμό, στον άγνωστη και στο τυπικό καταναλωτή. Τα δέκα πρώτα που σκέφτηκα, και πιστέψτε με, υπάρχουν πολλά περισσότερα που προσέχω κατά την επεξεργασία ενός σχεδίου για την κουζίνα πριν την ολοκληρώσω και την στείλω «στο κρεβάτι»  για ύπνο όπως το αποκαλώ, ακριβώς λίγο πριν τη στιγμή που δεν μας «παίρνει» για άλλες αλλαγές.

Top 10 μυστικά για τον σχεδιασμό της κουζίνας

Το εργοστάσιο θα αρχίζει να παράγει την παραγγελία, και το αποτέλεσμα αυτών των ωρών μελέτης και προγραμματισμού θα γίνει σύντομα γνωστό …. κατά την τοποθέτηση. Μπορεί  μια τοποθέτηση να γίνει ο εφιάλτης του συνεργείου αν ξαφνικά στην κατά τα άλλα ομαλή ροή της εργασίας του αντιμετωπίσει στην πραγματικότητα και όχι στο χαρτί μια δική μου αστοχία ή καλύτερα ανοησία. Και τότε θα αρχίσουν τα τηλέφωνα και τα «τι θέλατε να φτιάξετε εδώ» και οι επισκέψεις στο έργο και το χάσιμο χρόνου… Όχι.

Εδώ είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας:

1. Μέγεθος του παραθύρου και της πόρτας – Αν τα  ντουλάπια πρέπει να βρίσκονται μεταξύ, ας πούμε, ενός  τοίχου και ενός  παράθυρου, το μέγεθος του παραθύρου πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ομοίως, η  τοποθέτηση ντουλαπιών ανάμεσα σε παράθυρο και πόρτα. Τα ανοίγματα ούτε αλλάζουν θέση ούτε μέγεθος. Υπολογίστε σωστά λοιπόν!2. Ντουλάπια και μέρη της δομής να συγκρούονται – Σχεδιάζετε μια κουζίνα και πλησιάζετε σε κάποιο στοιχείο της δομής, π.χ. ένα πρεβάζι; Λέτε… « θα κοπεί λίγο εδώ το πρεβάζι για να χωρέσει»;  Αυτό απλά δεν είναι σωστό! Ελέγξτε ξανά και ξανά τα μεγέθη.

3. Υπάρχει επαρκής χώρος στον τοίχο για διακόπτες-  Κυρίως όταν κάποιος μπαίνει σε ένα δωμάτιο θα υπάρχει χώρος για τους διακόπτες και τις πρίζες ώστε το χέρι να φτάνει εύκολα ή θα πρέπει να μπει σε κάποια πλευρά  από ντουλάπι; Η μήπως ξεχάσατε τελείως αυτόν τον διακόπτη εκεί…!

kitchen-design2

4. Ύψος πλάτης και κατά συνέπεια άνω ευθυγράμμισης – ποιο ύψος είναι ιδανικό για εσάς; Αυτό ρυθμίζεται, εκτός αν οδηγείται από ένα ψηλό στοιχείο και δεν επιτρέπεται η αλλαγή του. Σίγουρα όμως πρέπει  να προγραμματιστεί εκ των προτέρων. Έχετε χαμηλό ύψος ή έχετε ψηλές συσκευές πάγκου; Ένας άλλος κρίσιμος τομέας για να δούμε.

5. Επίπεδο πάτωμα. Αυτό δεν υπάρχει.- Είναι το πάτωμά σας κυματιστό, όπως τα  περισσότερα; Έχετε στοιχεία που αγγίζουν το πάτωμα; Αν ναι, ετοιμαστείτε για δυσκολίες. Αν ευθυγραμμίσετε  σε υψηλό σημείο στο πάτωμα  θα αντιμετωπίσετε κενά από κάτω. Μεγάλα κενά. Ρυθμίστε τα πόδια και επιλέξτε σωστά τα σημεία φροντίζοντας πάντα να είστε στην επιφάνεια του πάγκου… αλφαδιά!
6. Φούρνοι μικροκυμάτων – Μην υποθέσετε ότι μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί ένα ντουλάπι που θα μπει ένας τέτοιος φούρνος βολικά και με τέλεια εφαρμογή. Πολλά  μοντέλα απαιτούν κάποιο κιτ εντοιχισμού  που πρέπει να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά  η εγγύηση δεν θα είναι σε ισχύ. Δεν έχω συναντήσει κανένα τέτοιο φούρνο που να εφαρμόζει τέλεια. Ποτέ!
7. Μεγάλοι νεροχύτες – Αγαπάτε τους μεγάλους νεροχύτες όπως και εγώ, αλλά προσέξτε για το πόσο βαθιά  είναι η γούρνα  μπροστά και πίσω αλλά και το μήκος και το πλάτος. Ίσως αυτό δημιουργήσει προβλήματα στην εγκατάσταση της  βρύσης. Αυτό επηρεάζει επίσης και παρακείμενα ντουλάπια! Για αυτό προσοχή στα βαθειά.

8. Εστίες και φούρνοι, το ένα πάνω στο άλλο – Σε αυτήν τη διάταξη, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το ίδιο εμπορικό σήμα της συσκευής, να το πω αλλιώς να είναι η ίδια μάρκα. Συνήθως, όταν χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές μάρκες, η εγγύηση μπορεί να μην είναι σε ισχύ. Μια κακή σκηνή …

handica

9. Απορροφητήρες – Κομματάκι δύσκολο σημείο. Εάν δεν χρησιμοποιείτε το ίδιο εμπορικό σήμα απορροφητήρα με την εστία (αυτό είναι συνήθως επιτρεπόμενο) μπορεί να μην ταιριάζει με το ύψος ή το βάθος της εστίας στον πάγκο, προσέξτε λοιπόν αν αυτά πρέπει να  εγκατασταθούν  σε συνδυασμό .. κάτι να ελέγξετε εδώ!

10. Πού τελειώνουν τα  ντουλάπια σας σε έναν τοίχο; Μισώ τις  λωρίδες 2 εκατοστών στην άκρη του τοίχου, είναι χάλια, παρωχημένες και άσχημες. Νομίζω ότι είναι κολλημένα και πεταμένα εκεί στην άκρη. Θα ήθελα  να αφήσετε τουλάχιστον δέκα πόντους και  συνηθέστερα δεκαπέντε. Όλα καλά , ο πελάτης επιμένει ότι θέλει χώρους αλλά δεν κερδίζετε πρακτικά τίποτα με τρείς πόντους στην άκρη. Δώστε τους δώδεκα εκμεταλλεύσιμους σε ύψος.